03 808 14 58

De laatste tijd is het erg warm. Warm om te werken, maar te warm?

Voor in winteromstandigheden zijn er duidelijke regels, die ook strikt worden nageleefd in met name de bouw. Maar hoe zit dit met warme temperaturen? Hiervoor zijn voorschriften opgesteld en vastgelegd door de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Ardbeid en Sociaal Overleg. Zij geven de handvatten waarmee werkgevers de werksituatie van werknemers in kaart kunnen brengen en deze kunnen optimaliseren. In sommige gevallen is de belasting dusdanig, dat er beperkingen worden opgelegd in de uit te voeren arbeid.

Grofweg bestaat het stappenplan uit de volgende punten:- Risicoanalyse

  • Preventiemaatregelen
  • Actiewaarden voor blootstelling
  • Programma van technische en organisatorische maatregelen
  • Te nemen maatregelen
  • Beschermingsmaatregelen bij warm weer en ozonsmog

- Adviezen van de Hoge Raad voor preventie en bescherming op het werk
- Bijkomende inlichtingen

Een belangrijk punt is het vaststellen van de blootstelling (Actiewaarden voor blootstelling) waarbij wordt gewerkt met de WBGT Index. De waarde van de WBGT-index kan rechtstreeks gemeten worden en kan berekend worden uitgaande van waarden van de klimatologische parameters luchttemperatuur, luchtvochtigheid, luchtstroomsnelheid en thermische straling. U vindt de voorschriften hiervoor terug in NBN EN-ISO 7243 - Bepaling van de externe warmtebelasting van werkende mensen, gebaseerd op de WBGT-index (wet bulb globe temperature).

Metesco heeft WBGT meters in de verhuur, specifiek voor het bepalen van de hiervoor genoemde index. Hier vindt u de informatie over de verhuurinstrumenten.

Via deze link kunt u de ins- en outs van deze voorschriften inzien en toepassen in uw organisatie:
http://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=608

Onze terugbelservice
Of laat uw nummer achter en dan bellen wij u graag terug:
Bedankt voor uw aanvraag, wij bellen u zo spoedig mogelijk.
Terugbelservice
Laat uw nummer achter en wij bellen u graag terug:
Bedankt voor uw aanvraag, wij bellen u zo spoedig mogelijk. Helaas is op dit moment de terugbelservice niet beschikbaar, probeer het later nog eens of bel ons direct.
E-mail
Bedankt voor uw bericht, wij behandelen dit zo spoedig mogelijk. Helaas is op dit moment de berichtenservice niet beschikbaar, probeer het later nog eens of bel of email ons.